Η ΧΡΟΝΙΑ

Η έννοια τις χρονιάς είναι πολύ σημαντική για τα μη τεχνολογικά κρασιά, όπως αυτά που δημιουργούμε στην Moinoterra . Ο τρόπος που επηρεάζουν οι κλιματολογικές συνθήκες αλλά κι οι καλλιεργητικές πρακτικές τον κάθε τρύγο είναι μοναδικός και προσδίδουν την μοναδικότητα κάθε χρονιάς.

Το 2023 χαρακτηρίστηκε ως μια δύσκολη αμπελουργική χρονιά . Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ο  μύκητας του περονόσπορος που είχε να εμφανιστεί αρκετά χρόνια στην Κρήτη κι ειδικά στους ανυποψίαστους και μη επιμελείς αμπελουργούς δημιούργησε μεγάλα προβλήματα. Ευτυχώς για το οινοποιείο μας με την έγκαιρη κι έγκυρη καθοδήγηση του γεωπόνου μας καταφέραμε να βγει η χρονιά χωρίς σημαντικές απώλειες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στα βιολογικά αμπέλια που όμως η μειωμένη παραγωγή έδωσε άριστο σταφύλι. Η χρονιά είχε αρκετές διακυμάνσεις με έντονες βροχοπτώσεις το Μάιο κι καύσωνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου .

Ο τρύγος ξεκίνησε με  πρώτο το Μοσχάτο Σπίνας στις 18/8  ενώ το τελευταίο Μοσχάτο Σπινας στην θέση Χωστά ωρίμασε στις 9/9. Στις 9 και 10/9 τρυγήθηκε η Βηλάνα, όπως και το Κοτσιφάλι.  Το Ασύρτικο τρυγήθηκε στις 29/9 ενώ  ο τρύγος ολοκληρώθηκε με το Μαντηλάρι στις αρχές Οκτωβρίου.

Η καλλιεργητική περίοδος του έτους 2022 χαρακτηρίστηκε στις Αρχάνες από τον βαρύ και ψυχρό χειμώνα με πολλές βροχοπτώσεις. Το καλοκαίρι τα μελτέμια είχαν ένταση και διάρκεια και γενικά δε σημειώθηκαν καύσωνες γεγονός που βοήθησε να εξελιχθεί η ωρίμανση χωρίς προβλήματα. Βροχοπτώσεις υδρολογικού έτους: 838χιλ. Υπήρξε και μια ευεργετική Βροχόπτωση 11-13 Ιουνίου, πολύτιμη για τον περκασμό.

Από πλευράς φυτοπροστασίας, οι αμπελουργοί των Αρχανών χρειάστηκε να καταβάλλουν προσπάθειες για να έχουμε άριστα σταφύλια και να μην έχουμε τελικά προσβολές από την ευδεμίδα, η πρώτη γενιά της οποίας προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε αρκετούς παραγωγούς του νησιού. Αντίθετα ο περονόσπορος και τα τζιτζικάκια δεν δημιούργησαν προβλήματα.

Ο Τρύγος διεξήχθη σε ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Ξεκίνησε στις 20.8 με το πρώτο Μοσχάτο Σπίνας από την Θέση Ανεμόμυλος, συνεχίστηκε στις 29-30/8 με τα πρώτα Κοτσιφάλια και την Μαλβαζία. Στις 11 και 12/9 τρυγήθηκε η Βηλάνα και το Μοσχάτο Σπίνας από την Θέση Χωστά. Στις 20 και 21/9 τρυγήθηκαν το Κοτσιφάλι και το Μαντηλάρι από τα πιο ορεινά αγροτεμάχια στην Θέση Κεφάλα σε υψόμετρο 650μ και ο τρύγος ολοκληρώθηκε με το Μαντηλάρι στην Θέση Ασώματος στις 13/10.

Το 2021 ήταν ο πρώτος τρύγος για το οινοποιείο μας. Πραγματοποιήθηκε μια πειραματική Οινοποίηση σε περιορισμένο αριθμό φιαλών για τη Βηλάνα , το Ασύρτικο και το ΠΟΠ Αρχάνες (Κοτσιφαλι- Μαντηλάρι). Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά από την πρώτη κιόλας χρονιά αναδεικνύοντας την μοναδικότητα του terroir των Αρχανών.

Η χρονιά ήταν σχετικά ξερική με λίγες βροχοπτώσεις και σχεδόν καθόλου ασθενείς για το αμπέλι με αποτέλεσμα να έχουμε ένα υγιές φρούτο. Το χαρακτηριστικό της χρονιάς ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι μεγάλοι καύσωνες τον Αύγουστο.

Ο τρύγος ξεκίνησε με την Βηλάνα οι οποία τρυγήθηκε  στα 12.8 bume στις 3/9 , συνεχίστηκε με το Ασύρτικο στις 16/9 κι ολοκληρώθηκε με το Κοτσιφάλι και το Μαντηλάρι από την θέση Κεφάλα τα οποία τρυγήθηκαν με δυο ημέρες διαφορά στις 19 και 21/9

ΑΕΙΦΟΡΙΑ

Από την αρχή θελήσαμε η δική μας ιστορία να γραφτεί σωστά. Για αυτό προσέχουμε πολύ κάθε πτυχή της καθώς ξεδιπλώνεται. Κάνοντας ήπια διαχείριση στο αμπέλι, με τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση στη διαδικασία οινοποίησης, προσέχοντας κάθε λεπτομέρεια κατά διάρκεια της εμφιάλωσης και επιλέγοντας συνεργάτες που σέβονται τη γη και τους καρπούς της, προσπαθούμε να γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι σε ό,τι κάνουμε, ενώ παράλληλα κοιτάζουμε την επόμενη μέρα. Με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη φροντίζουμε κάθε στάδιο της διαδικασίας να γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, ώστε η γη να συνεχίσει να είναι εύφορη και υγιής στο μέλλον.

Aρχάνες, Ηράκλειο Κρήτης, 70100

2023 CREATED BY BWEB Networks & Butterfly Stories
EL

Δύο μοναδικά αμπελοτεμάχια στην ζώνη των Αρχανών με αργυλοπυλώδη εδάφη επικλινή ώστε να στραγγίζουν καλά και τα οποία καλλιεργούνται από δύο Αρχανιώτες αμπελουργούς με πολύ επιμέλεια και μεράκι. Τα συγκεκριμένα αμπελοτεμάχια έχουν δυνατότητα ελεγχόμενης άρδευσης όταν κι εάν αυτό απαιτηθεί. Τα αμπέλια είναι 7 και 12 χρονών αντίστοιχα.

Αμπελοτεμάχιο στην Θέση Ανεμόμυλος
Συντεταγμένες: 35.21579232405628, 25.15240182000024
Υψόμετρο: 600μ

Αμπελοτεμάχιο στην Θέση Χωστά
Συντεταγμένες: 35.22652647044981, 25.146226633674477
Υψόμετρο: 470μ

Οινοποίηση: Ο τρύγος έγινε στις 20 Αυγούστου και 12 Σεπτέμβριου, ακολουθήθηκε κλασική λευκή οινοποίηση με προζυμωτική κρυοεκχύλιση. Οινοποιήθηκε μόνο ο πρόρογος σε ελεγχόμενη θερμοκρασία σε ανοξείδωτες δεξαμενές.

Γευσιγνωσία: Μύτη με έντονα ανθικό χαρακτήρα, διακριτικές νότες νυχτολούλουδου. Απροσδόκητα γεμάτο στόμα για Μοσχάτο με φρεσκάδα και ήπια οξύτητα , αίσθηση από άγουρο πεπόνι και άγρια ρίγανη.

Ένα δροσερό καλοκαιρινό χαρμάνι από Κοτσιφάλι και Μοσχάτο Σπίνας από επιλεγμένους αμπελώνες της ζώνης των Αρχανών. Τα σταφύλια που οινοποιήθηκαν προέρχονται από εδάφη μέσης μηχανικής σύστασης δυο κυρίως τύπων Sandy clay και Clay loam. Ένα μοντέρνο και κομψό κρασί στην χρωματική παλέτα των κρασιών της Προβηγκίας με ανθική μύτη και πλούσιο λιπαρό σώμα.