ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ
ΜΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΖΩΗΣ

Διατηρώντας την Κρητική ταυτότητα επιλέγουμε τοπικές ποικιλίες.

Αποτελεί μία κατεξοχήν Κρητική ποικιλία, πρόκειται για την αδιαφιλονίκητη βασίλισσα των λευκών ποικιλιών αμπέλου του νησιού. Λόγω της μακράς οινικής ιστορίας του ένδοξου αυτού νησιού, η Βηλάνα αποτελεί γέφυρα με τα αρχετυπικά λευκά κρασιά της αρχαίας Κρήτης. Ως προς το φυτό, αυτό είναι αρκετά εύρωστο και ζωηρό ως προς το φύλλωμά του, ενώ είναι ιδιαίτερα παραγωγικό τόσο σε τσαμπιά όσο και στην πυκνότητα των ρογών που αυτά φέρουν. Βέβαια, είναι αρκετά ευαίσθητο. Χαρακτηριστικό της ποικιλίας είναι επίσης η λεπτή φλούδα της ρόγας, καθώς και η ωραία γεύση της. Η συγκεκριμένη ποικιλία απαιτεί αποστραγγιστικές πλαγιές για την καλλιέργειά της. Τα χαρακτηριστικά αρώματα της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι τα εσπεριδοειδή (λεμόνι και πορτοκάλι), το αχλάδι, αλλά και αρώματα λουλουδιών, όπως το γιασεμί και βοτάνων.

Η οικογένεια των μοσχάτων είναι η μία από τις αρχαιότερες ποικιλίες, ενώ καλλιεργείται σχεδόν σε όλες τις οινικές περιοχές του κόσμου. Το δικό μας μοσχάτο, πήρε το όνομα του από το ορεινό χωριό Σπίνα, της επαρχίας Σελίνου Χανίων και είναι μία από τις πιο αρωματικές ποικιλίες του Κρητικού αμπελώνα. Το σταφύλι του είναι μικρό, με μικρές ρόγες και λεπτό χρυσοκίτρινο φλοιό, αρκετά ευαίσθητο κι έτσι χρίζει ιδιαίτερης φροντίδας απ’ τον αμπελουργό. To μοσχάτο Σπίνας δίνει κρασιά ξηρά αλλά και γλυκά, με έντονα αρώματα, που κυριαρχούν τα άνθη λουλουδιών, ζουμπούλι, γιασεμί, γαρδένια, τα εσπεριδοειδή, ροδάκινο, βερίκοκο και τα βότανα όπως το χαμομήλι. Συνδυάζεται με άλλες λευκές ποικιλίες που δεν είναι τόσο αρωματικές σε μια πιο ήπια προσέγγιση. Καταναλώνονται φρέσκα και σερβίρονται σε χαμηλή θερμοκρασία 9-12ο C.

Αποτελεί μια από τις πιο γνωστές νησιώτικες ερυθρές ποικιλίες της Ελλάδας με πολλά ψευδώνυμα από τόπο σε τόπο. Γνωστές ονομασίες της αποτελούν το μανδηλάρι (Κρήτη), αμοργιανό (Πάρος), μαύρη κουντούρα (Εύβοια) καθώς και παριανό, βάφτρα. Ευδοκιμεί καλύτερα σε μέρη με ξηρά καλοκαίρια, ξηρά εδάφη και σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα στην ξηρασία, αλλά μεγάλη ευαισθησία στον βοτρύτη, τον περονόσπορο και την όξινη σήψη. Γι’αυτόν τον λόγο χρειάζεται προσοχή στην πολλή βροχή. Σαν πρέμνο είναι ζωηρό και μεγάλης παραγωγής. Διαμορφώνεται σε χαμηλό κυπελλοειδές και αμφίπλευρο κορδόνι. Η άνθηση της ξεκινά μέσα Μαΐου και σε τεχνολογική ωριμότητα αρχές Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Χαρακτηρίζεται για το έντονο και σταθερό χρώμα της, γι’ αυτόν τον λόγο συνοινοποιείται με άλλες ποικιλίες για να ενισχύσει το χρώμα του παραγώμενου οίνου. Επιπρόσθετα, δίνει χαμηλό αλκοολικό τίτλο και μέτρια οξύτητα στους οίνους. Έχει αρώματα μαύρων φρούτων, δέρματος και μπαχαρικών.

Είναι ερυθρή ελληνική ποικιλία ορόσημο στον κρητικό αμπελώνα. Σαν πρέμνο είναι ζωηρό και διαμορφώνεται σε χαμηλό κυπελλοειδές και γραμμοειδές αμφίπλευρο κορδόνι. Προτιμά εδάφη αργιλλασβεστώδη ή χαλικώδη, με καλή αποστράγγιση. Το σταφύλι είναι πυκνόραγο και κωνικό, ενώ οι ρώγες είναι στρογγυλές μεσαίου μεγέθους και κυανού χρώματος. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, ήπιες ταννίνες και οξύτητα. Το χρώμα του είναι απαλό και ασταθές γι’ αυτόν τον λόγο προτιμάται να αναμειγνύεται με ποικιλίες με πιο έντονο χρώμα, περισσότερες ταννίνες και οξύτητα, όπως η μανδηλαριά αλλά και για να στρογγυλεύσει τον στυφό χαρακτήρα τους. Οι μονοποικιλιακές οινοποιήσεις δίνουν διάφανο, κεραμίδι χρώμα, οσμή κόκκινων φρούτων κυρίως κεράσι και δαμάσκηνο και έχει δυνατότητα μικρής παλαίωσης. Οι μονοποικιλιακές οινοποιήσεις έχουν δυνατότητα εξέλιξης στο μπουκάλι 4-5 χρόνια. Συμμετέχει στους οίνους ΠΟΠ Πεζά και ΠΟΠ Αρχάνες.

Μια γηγενής ποικιλία της Σαντορίνης καλλιεργείται στη Σαντορίνη, σποραδικά και σε άλλα νησιά άλλα και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι από τις ευγενείς ποικιλίες της χώρας και έχει πάρει τον τίτλο από ξένους δοκιμαστές της σημαντικότερης λευκής. Το Ασύρτικο έχει προκαλέσει ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο και για τον λόγο αυτό την τελευταία δεκαετία στην Αυστραλία και στην Καλιφόρνια έχουν αρχίσει να καλλιεργούν και να παράγουν το δικό τους κρασί από Ασύρτικο. Είναι μια πολυδύναμη ποικιλία που έχει την δυνατότητα προσαρμογής σε διάφορα οικολογικά περιβάλλοντα και για αυτό δίνει πολλούς τύπους οίνων με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας. Όταν οινοποιείται μόνο του δίνει ήσυχα ξηρά κρασιά είτε φρέσκα είτε και βαρελάτα, τα οποία έχουν δυνατότητα παλαίωσης, αλλά ακόμη και αφρώδη και ρετσίνες. Τα κρασιά από Ασύρτικο είτε δεξαμενής είτε βαρελιού έχουν τη δυνατότητα παλαίωσης για 5 ή για 10 χρόνια αλλάμπορεί και πολύ περισσότερο.

 Ο φρέσκος ορυκτώδης χαρακτήρας,  τα έντονα πρωτογενή αρώματα φρούτων, η τσακμακόπετρα, το μπαρούτι και η θαλασσινή αίσθηση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που έχουν τα Ασύρτικα. Όταν το Ασύρτικο παραμένει με τις οινολάσπες του βγάζει μία λιπαρή αίσθηση αλλά και αρώματα τοστ, βανίλιας, καπνού και ζύμης. Ενώ όταν παλαιώνεται δίνει νότες μελιού, σταφίδας, μαρμελάδας ροδάκινου και πορτοκαλιού. Συνδυάζεται άψογα με ψητά ψάρια και θαλασσινά, όστρακα, τυριά και λεμονάτα κρέατα.

Aρχάνες, Ηράκλειο Κρήτης, 70100

2023 CREATED BY BWEB Networks & Butterfly Stories
EL

Δύο μοναδικά αμπελοτεμάχια στην ζώνη των Αρχανών με αργυλοπυλώδη εδάφη επικλινή ώστε να στραγγίζουν καλά και τα οποία καλλιεργούνται από δύο Αρχανιώτες αμπελουργούς με πολύ επιμέλεια και μεράκι. Τα συγκεκριμένα αμπελοτεμάχια έχουν δυνατότητα ελεγχόμενης άρδευσης όταν κι εάν αυτό απαιτηθεί. Τα αμπέλια είναι 7 και 12 χρονών αντίστοιχα.

Αμπελοτεμάχιο στην Θέση Ανεμόμυλος
Συντεταγμένες: 35.21579232405628, 25.15240182000024
Υψόμετρο: 600μ

Αμπελοτεμάχιο στην Θέση Χωστά
Συντεταγμένες: 35.22652647044981, 25.146226633674477
Υψόμετρο: 470μ

Οινοποίηση: Ο τρύγος έγινε στις 20 Αυγούστου και 12 Σεπτέμβριου, ακολουθήθηκε κλασική λευκή οινοποίηση με προζυμωτική κρυοεκχύλιση. Οινοποιήθηκε μόνο ο πρόρογος σε ελεγχόμενη θερμοκρασία σε ανοξείδωτες δεξαμενές.

Γευσιγνωσία: Μύτη με έντονα ανθικό χαρακτήρα, διακριτικές νότες νυχτολούλουδου. Απροσδόκητα γεμάτο στόμα για Μοσχάτο με φρεσκάδα και ήπια οξύτητα , αίσθηση από άγουρο πεπόνι και άγρια ρίγανη.

Ένα δροσερό καλοκαιρινό χαρμάνι από Κοτσιφάλι και Μοσχάτο Σπίνας από επιλεγμένους αμπελώνες της ζώνης των Αρχανών. Τα σταφύλια που οινοποιήθηκαν προέρχονται από εδάφη μέσης μηχανικής σύστασης δυο κυρίως τύπων Sandy clay και Clay loam. Ένα μοντέρνο και κομψό κρασί στην χρωματική παλέτα των κρασιών της Προβηγκίας με ανθική μύτη και πλούσιο λιπαρό σώμα.